Náš tajný rodinný recept

27. února 2009 v 9:12 | JG |  Jídlo a recepty
Tam, odkud pocházím, se tato výborná, vydatná polévka jí na Štědrý den k večeři místo rybí polévky. A potom pořád dokola celou zimu. Je neskutečně vhodná pro nevlídné zimní počasí. Je jednoduchá a málokdo uvěří, že pouhá kombinace kysaného zelí a vepřového masa dokáže vytvořit tak skvělou chuť. Dělala se v původní horší verzi, ale moje maminka ji vypracovala ke skutečné dokonalosti. Posuďte sami.





Kyselica mojí mamky




Potřebujeme:


2 balíčky kysaného zelí
1 - 1,5 kg vepřové krkovičky (v zásadě platí - kolik masa, tolik zelí)
1 cibule
1 palička česneku
3-4 ks bobkového listu
4-5 kuliček nového koření
drcený kmín - půl lžičky
majoránka


Na zasmažení - domácí sádlo, olej, mouka


Postup:

Zelí dáme do velkého hrnce, k němu přidáme maso nakrájené na malé kousky (klidně i s kostí), přisypeme pokrájenou cibuli a česnek a nakonec bobkový list, nové koření a kmín. Zalijeme studenou vodou - vše musí být ponořeno - a vaříme cca 2 hodiny, než je maso měkké. Vyndáme případné kosti a z dvou lžic sádla, tří lžic oleje a 3 lžic mouky přichystáme růžovou zásmažku, kterou použijeme na zahuštění polévky. Necháme povařit a nakonec přimícháme majoránku.


Výborná je hned, ještě lepší druhý den a dalším a dalším ohříváním, popř. zamrazováním na "horší časy" vůbec "cti netratí"



Dobrou chuť!


Čas přípravy:

Tři hodiny





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 27. února 2009 v 13:32 | Reagovat

Nádhera! To je úplně jasné, že taková dobrota se odležením stává stále chutnější a chutnější... Jen, jestli vůbec stačí vystydnout. To by bylo něco pro mne - jak je tam zelí, tak se neznám...

P.

:-)

2 Yenny Yenny | 27. února 2009 v 14:00 | Reagovat

Tak to jsme dvě:o)Zbožňuju vše ze zelím a moje obliba Kyselice je toho jasná ukázka:o)

3 Yenny Yenny | 27. února 2009 v 14:16 | Reagovat

Zapomněla jsem připsat: podáváme s čerstvým dobrým chlebem. Bez chleba - klidně namáčeného přímo do polévky:o) - je jen polovina úspěchu.

4 Yenny Yenny | 27. února 2009 v 23:29 | Reagovat

Proboha,omlouvám se za tu hrubku.SE zelím samozřejmě:o)

5 schnytlik schnytlik | Web | 2. března 2009 v 15:38 | Reagovat

Yenny, hrubka sem, hrubka tam, hlavně že je tam TO ZELÍ!!!

6 Yenny Yenny | 3. března 2009 v 18:00 | Reagovat

"A vo tom to je" :o))))))

7 anag anag | 6. března 2009 v 14:10 | Reagovat

Po upozornění tajné čtenářky dodávám, že ten skvělý rodinný recept pochází  z Javorníka, okres Hodonín

8 Yenny Yenny | 6. března 2009 v 18:01 | Reagovat

Myslíš, že je opravdu přesně jen z toho místa?:o)Kdepak, mám pocit, že "v tom jede" celé Horňácko..:o))))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama