Capresse

10. listopadu 2008 v 17:49 | JG |  Jídlo a recepty
jak má být.

Viděla jsem nesčetně variant, napodobenin a "vylepšení" tohoto klasického italského salátu, ale věřte nebo ne, nejlépe chutná v této původní verzi.


Potřebujeme:

jeden balíček mozzarelly (samozřejmě ideální by byla pravá z buvolího mléka, ale postačí i kterákoliv česká varianta)
rajčata
čerstvá bazalka
olivový olej, který Vám chutná
aceto balsamico
(opečený toastík na zakousnutí)


Postup:

Umyjeme rajčata. Potom je nakrájíme na plátky - pokud máme cherry rajčata krájet nemusíme. Nakrájíme mozzarellu přibližně na stejně široké plátky jako ty rajčata. A střídavě s rajčaty pokládáme na talíř. Posypeme čertvou bazalkou. Lístky necháme buď vcelku, nebo pokud jsou moc velké, tak je natrháme na menší kousky. (Rozhodně nekrájíme - podle odbornice na italskou kuchyni a mé "duchovní vůdkyně":o)) Marcelly Hazan) Připravený salát zakápneme olivovým olejem a balzamicem. Nesolíme, ani jinak nechutíme. Jediná varianta navíc, kterou tradiční způsob připouští je přidat ještě trochu originálního pesta. Jakákoliv přísada navíc je zbytečná - už jsem viděla neuvěřitelné věci - např. do capresse přidané olivy, zelený salát, pórek!!!???. V našich zeměpisných šířkách se často setkáme s použitím šušené bazalky místo čerstvé, ale já osobně jsem toho názoru, že nejlepší je, pokud není čerstvá bazalka k dispozici, capresse raději oželet a počkat si znovu "na sezónu".

Čas přípravy:

Dávám tomu minutu, maximálně dvě

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Tomasso Tomasso | 12. listopadu 2008 v 3:50 | Reagovat

Jj, tohle je vynikající záležitost, zvláště na letní večer. Jinak se mi skoro zdá, že se stalo mým údělem doplnit údaj o vhodném pití.:o)) Nejlepší je samozřejmě lehké vino bianco.

2 Yenny Yenny | 12. listopadu 2008 v 13:08 | Reagovat

Jasne, zkušennost velí k Ryzlinku nebu Lambruscu, ze Tomasso?:o)

3 Papaja Papaja | Web | 27. listopadu 2008 v 19:22 | Reagovat

Já bych volila asi to Lambrusco, když je to pravé Capresse. A máš naprostou pravdu, že čerstvá bazalka je nenahraditelná.

Ale za pár dnů uvidíme... :-)))

P.

4 Yenny Yenny | 27. listopadu 2008 v 19:36 | Reagovat

To je pravda, už mi vadne:o( Snad tu nepřítomnost bazalky v zimě aspoň zimní svařák nahradí;o))))To je tak, když se rok dělí na tři nestejně dlouhé roční období: období svařáku, období ředviček, období jahod a třešní a období bazalky:o)

5 Yenny Yenny | 27. listopadu 2008 v 19:37 | Reagovat

Vítám Tě na svém blogu:o)Je mi ctí!

6 schnytlik schnytlik | Web | 28. listopadu 2008 v 10:24 | Reagovat

Ono to není jenom o čerstvé bazalce. Přihlaště se, kdo si v prosinci vychutnáte chuť rajčat! Salátům odzvonilo, teď je období hutných a teplých jídel, kdy se ještě přihřejeme svařáčkem, punčem atd. :)

7 Yenny Yenny | 29. listopadu 2008 v 9:06 | Reagovat

schnytlik: vítám Tě:o)To je svatá pravda, rajčata jsou už úplně bez chuti:o(Těch salátů je škoda, fakt že jednoho nezahřejí. Jako třeba horká čokoláda..

8 schnytlik schnytlik | Web | 30. listopadu 2008 v 0:22 | Reagovat

Yenny, na saláty dojde zase v květnu, teď budeme chroupat mrkev a růžičkovou kapustu :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama